Wat kost een tiny house?

Wanneer u als gemeente, woningcoöperatie of projectontwikkelaar een grootschalig tiny house project wilt realiseren, rijst de vraag al snel: wat kost het om een tiny house te realiseren? De prijzen van de bouw zijn de laatste jaren enorm gestegen en in de meeste gevallen zult u een kostenbegroting moeten maken, die u in sommige gevallen zelfs aan externe partijen zult moeten voorleggen.

Bij het realiseren van een tiny house project is het echter belangrijk om niet enkel naar de daadwerkelijke cijfers voor productie en plaatsing te kijken. De vraag die u zich eigenlijk moet stellen is: wat krijg ik terug voor mijn investering?

Kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid

Het eerste dat opvalt wanneer u zich gaat oriënteren op het plaatsen van tiny houses, is het brede scala aan prijzen dat u tegenkomt. Van enkele tienduizenden euro’s tot een paar ton, alles komt voorbij. Tiny houses zijn qua prijs vaak een fractie van een reguliere woning, maar het is belangrijk dat u een aantal factoren meeneemt bij het kiezen van de juiste partij om uw tiny houses te produceren.

Prijs-kwaliteit verhouding

Allereerst is de kwaliteit van de tiny houses iets waar u zich van te voren goed in moet verdiepen. Een lage prijs klinkt misschien aantrekkelijk, maar levert deze partij ook kwaliteit? We zien regelmatig dat er gekozen wordt voor de goedkoopste optie, zeker wanneer het om meerdere tiny houses tegelijk gaat. Het gevaar schuilt hem dan echter in de mate van kwaliteit van deze tiny houses. Hoe zijn ze afgewerkt, zijn er verborgen kosten en wordt er gekozen voor kwalitatief hoogstaande materialen in het algemeen? U wilt namelijk niet voor korte tijd profijt halen uit de tiny houses, maar voor langere tijd. Goedkoop kan op de langere termijn helaas duurkoop blijken wanneer u concessies doet op de kwaliteit, enkel om de prijzen laag te houden.

Investeren in duurzaamheid

Daarnaast is het belangrijk dat u de mate van duurzaamheid meeneemt bij het maken van uw keuze. De termen tiny houses en duurzaamheid gaan eigenlijk hand in hand. Wanneer u kiest voor een partij die voornamelijk gebruik maakt van duurzame materialen, kiest u voor tiny houses die op de lange termijn kosten besparen. Denk bijvoorbeeld aan een goede isolatie en zonnepanelen op het dak. Dit lijkt misschien een pittige investering, maar naarmate de tijd vordert zal deze investering zichzelf terugverdienen, omdat het een energie-efficiënte manier van wonen is. Bovendien is het bij duurzame bouwmethoden vaak mogelijk om als opdrachtgever subsidie aan te vragen op het plaatsen van deze woningen.

Obstakels bij instanties voor het realiseren van tiny houses

Gemeenten, projectontwikkelaars en woningcoöperaties zijn vaak nauw betrokken bij het realiseren van een grootschalig tiny house-project. Hierin komen zij echter vaak wel obstakels tegen en stuiten ze regelmatig op weerstand uit de omgeving. Het ontwikkelen en plaatsen van tiny houses vraagt om een andere aanpak dan traditionele woningbouw. De kleine schaal en de flexibele aard van de woningen past vaak niet binnen de bestaande processen en structuren van gemeenten of woningcoöperaties. Hierdoor ontstaat er met regelmaat terughoudenheid om te investeren in tiny house-projecten.

Daarnaast is het verdienmodel een belangrijk punt. Tiny houses lijken op het eerste gezicht goedkoper dan reguliere woningen, dat zijn ze ook, maar toch hebben ze wel specifieke locaties met de juiste vergunningen, infrastructuur en andere noodzakelijke faciliteiten nodig. Deze dragen allemaal bij aan de totale kosten van een project en kunnen een projectontwikkelaar ontmoedigen. Het is dus belangrijk dat alle betrokkenen op de hoogte zijn van de voordelen op de lange termijn. Denk hierbij aan lagere energiekosten, duurzaamheid en het maatschappelijke voordeel van het aanbieden van betaalbare woningen.

Waardevolle investering op lange termijn

Wanneer u investeert in tiny houses, realiseert u meer dan alleen betaalbare huisvesting. Het is een investering voor de toekomst. Kiest u ervoor om door Tiny House Master tiny houses te laten plaatsen in uw gemeente, dan kiest u voor duurzame, kwalitatieve en modulaire woningen. U draagt daarmee bij aan een innovatief woonmodel dat aansluit bij de veranderende woonwensen van mensen en kunt op deze manier inspringen op het woningtekort in uw gemeente. Hoewel de kosten op het eerste gezicht misschien hoger lijken dan dat u zou verwachten bij een tiny house, bieden tiny houses vele voordelen die verder reiken dan de aanschafprijs. De ecologische impact is minder, de onderhoudskosten zijn lager en u biedt de mogelijkheid aan mensen die anders buiten de boot zouden vallen in de huidige woningmarkt.

Kortom, de vraag “wat kost een tiny house?” kan niet eenvoudig in cijfers worden uitgedrukt. Allereerst verschilt het per partij wat de kosten voor de aanschaf van een tiny house zijn. Daarnaast is het belangrijk om ook te focussen op de waarde die deze compacte woonvorm biedt op de lange termijn, zowel voor de bewoner als voor de gemeenschap en het milieu.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw gemeente of provincie?

Bent u op zoek naar een partner voor uw gemeente of provincie die tiny houses kan ontwerpen en bouwen voor uw investering in deze duurzame, modulaire woonvorm? We bespreken graag samen met u de mogelijkheden.

Bij Tiny House Master richten wij ons op het creëren van tiny houses voor grootschalige projecten van gemeenten, provincies, projectontwikkelaars, woningcoöperaties en recreatie om een bijdrage te leveren aan moderne, modulaire en flexibele woonomgevingen die ook nog eens milieuvriendelijk zijn.