Tiny houses en de wettelijke eisen van het Nederlands Bouwbesluit
Het Bouwbesluit 2012 in Nederland is een document waarin de voorschriften beschreven staan die gelden voor alle gebouwen in Nederland. Onder deze gebouwen vallen ook tiny houses. Tiny houses worden vaak beschouwd als een kleinschalige, soms zelfs alternatieve, woonvorm. Toch moeten ook zij in principe voldoen aan de wettelijke eisen van het Nederlands Bouwbesluit. Het bouwbesluit is een veel omvattend, uitgebreid document waarin alle eisen staan opgenomen. Deze lijst is natuurlijk te lang om in dit artikel door te nemen en sommige punten zijn niet tot weinig van invloed op de bouw en plaatsing van tiny houses. Wij lichten een aantal punten uit het Nederlands Bouwbesluit voor u uit, welke van invloed zijn op de bouw van tiny houses en waarbij tiny houses zelf voordeliger zijn dan reguliere woningen.
Een minimale gebruiksoppervlakte
Voor reguliere woningen geldt er volgens het document een minimum oppervlakte voor verschillende ruimtes. Voor nieuwbouw gaat dit om de minimale gebruiksoppervlakte van de woning, met specifieke eisen voor bepaalde verblijfsruimtes zoals de woonkamer, slaapkamer en keuken. In het Nederlands Bouwbesluit staat vastgelegd dat iedere woonfunctie ten minste een verblijfsgebied moet hebben met een verblijfsruimte met een vloeroppervlakte van ten minste 11 m2 en een breedte van 3 m.
Tiny houses zijn ontworpen om efficiënt met ruimte om te gaan en daarbij ruimtebesparende oplossingen te bieden. Hierdoor kunnen ze relatief eenvoudig aan de minimale eisen voldoen en daarbij ook nog een comfortabele woonomgeving bieden aan de eindgebruiker. In sommige gemeenten bestaan er zelfs speciale regelingen voor alternatieve woonvormen, waarbij in sommige gemeenten flexibel kan worden omgegaan met de minimale oppervlaktenorm.
Energie-efficiëntie door innovatieve isolatietechnieken
Nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan strenge eisen op het gebied van thermische isolatie en energieprestaties. Deze eisen wordt voornamelijk geregeld door de BENG-eisen. In dit document, wat staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen, staan verschillende eisen voor nieuwbouwwoningen, verdeeld in drie kernindicatoren. De drie kernindicatoren, energiebehoefte primair fossiel energieverbruik en aandeel hernieuwbare energie, geven aan hoeveel energie het tiny house nodig heeft om verwarmd en gekoeld te worden en hoeveel fossiele energie – bijvoorbeeld aardgas en steenkool – nodig zijn om het gebouw te verwarmen en koelen. Daarnaast wordt ook gekeken naar het percentage van de energie die gebruikt wordt uit hernieuwbare bronnen, zoals zonne-energie, windenergie en biomassa.
Tiny houses hebben op dit gebied een aantal voordelen ten opzichte van reguliere woningen. Zo hebben tiny houses een beperktere oppervlakte dan reguliere woningen en daardoor minder energie nodig om een ruimte te verwarmen en koelen. Daarnaast verliezen ze vaak minder warmte doordat ze voorzien zijn van kwalitatief hoogwaardige isolatiemethoden.
Ook worden veel tiny houses uitgerust met energiezuinige systemen zoals zonnepanelen en warmtepompen, waardoor het gebruik van fossiele brandstoffen fors afneemt. Daarnaast zijn deze energiesystemen voordelig voor de energierekening, omdat ze gebruik maken van elementen uit de natuur om hun energie te genereren.
Constructieve veiligheid
Alle gebouwen die in ons land worden gebouwd, inclusief alternatieve woonvormen zoals tiny houses, moeten voldoen aan de constructieve eisen van het Bouwbesluit. Deze regels waarborgen dat de gebouwen veilig en stabiel zijn en daarnaast bestand zijn tegen verschillende elementen zoals wind, sneeuw, aardbevingen en gebruiksbelastingen. Op deze manier kan de gezondheid en veiligheid van zowel de gebruikers en bewoners als de omgeving gewaarborgd worden.
Op het gebied van constructieve veiligheid hebben tiny houses een aantal voordelen ten opzichte van reguliere woningen. Zo worden onze tiny houses allemaal prefab geproduceerd in onze fabriek. Hierdoor kunnen we ervoor zorgen dat de lichtgewicht constructie voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit. Indien nodig kunnen we de constructies zelfs optimaliseren, zodat ze nog steeds licht gewicht zijn, zonder in te boeten op de kwaliteit van de constructie. Daarnaast biedt het lichte gewicht voordelen voor de fundering van de tiny houses. Zo zijn bijvoorbeeld schroeffunderingen een ideale oplossing voor de fundering van een tiny houses. Zeer stevig en stabiel en bestand tegen alle elementen, zonder daarbij in te leveren op kwaliteit en integriteit.
Toegankelijkheid voor eindgebruikers
In het Nederlands Bouwbesluit staat vastgelegd dat woningen moeten voldoen aan een aantal eisen wat betreft de toegankelijkheid voor mindervaliden, zoals brede doorgangen en deuren. Onze tiny houses worden in de fabriek ontworpen en ontwikkeld, waardoor we ze aan kunnen passen op de wensen en behoeften van de doelgroep. Daardoor kunnen wij ervoor zorgen dat het tiny house geschikt is voor mindervaliden of senioren, zonder dat zij hierbij inleveren op het wooncomfort.
De aansluiting van nutsvoorzieningen en riolering
Of u nu een regulieren woning gaat plaatsen of een tiny house, het is belangrijk dat de woning voorzien wordt van bijvoorbeeld elektriciteit en water. Daarnaast moeten de woningen aangesloten zijn op het waterafvoersysteem en voldoen aan de eisen uit het Bouwbesluit wat betreft de aansluiting op de riolering.
Tiny houses kunnen gewoon aangesloten worden op de nutsvoorzieningen, net zoals een reguliere woning. Daarnaast wordt er bij de bouw van tiny houses vaak extra gekeken naar duurzaamheid en innovatieve oplossingen om milieubelasting te beperken. Zo worden er wel eens composttoiletten ingezet en wordt er efficiënt omgegaan met regenwater door gebruik te maken van regenwateropvangsystemen.
Slimme ontwerpstrategieën en hoogwaardige materialen voldoen aan het bouwbesluit
Tiny houses voldoen dus gewoon aan de eisen van het Nederlands Bouwbesluit en bieden op sommige gebieden zelfs voordelen ten opzichte van reguliere woningen. Het kleine formaat biedt voordelen zoals minder materialen en een eenvoudiger en geoptimaliseerd productieproces in de fabriek. Dit helpt bij het waarborgen van de constructieve eisen zoals sterkte, stabiliteit en brandveiligheid. Daarnaast is het feit dat tiny houses worden ontwikkeld met het oog op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid een groot voordeel. Hierdoor voldoen veel tiny houses al snel aan de eisen uit het Bouwbesluit die betrekking hebben op de duurzaamheid en het verkleinen van de ecologische voetafdruk van gebouwen.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw gemeente of provincie?
Bent u op zoek naar een partner voor uw gemeente of provincie die tiny houses kan ontwerpen en bouwen volgens het Nederlands Bouwbesluit? We bespreken graag samen met u de mogelijkheden.
Bij Tiny House Master richten wij ons op het creëren van tiny houses voor grootschalige projecten van gemeenten, provincies, projectontwikkelaars, woningcoöperaties en recreatie om een bijdrage te leveren aan moderne, modulaire en flexibele woonomgevingen die ook nog eens milieuvriendelijk zijn.